Bushcraft Essentials Ultralight

Bushcraft Essentials Ultralight gör verkligen skäl för namnet. Köket väger mindre än Ozzy Osbournes receptbelagda mediciner en fredagskväll och tar i princip ingen plats alls. Köket får lätt plats i bröst eller bakfickan där det sedan av sin ringa storlek lätt faller bort i glömska.

När vi först kom i kontakt med köket kunde vi inte låta bli att dra lite på mungipan. De där kan väl ändå inte vara värt att använda. Så självklart var vi tvungna att testa vad det gick för. På med kängorna och med raska steg ut i mossan.

Men först och främst, innan vi går djupare in på Bushbox Ultralight, så varför en hobo stove alls? Varför elda stickor och kottar i en liten plåtlåda när man kan dra igång en rejäl brasa och ställa kaffekannan på. Och det är väl det, att man inte behöver dra igång en rejäl brasa, det räcker med att elda just lite pinnar och kottar.

En Hobostove är konstruerad så att det blir ett självdrag som dels koncentrerar värmen till en mindre punkt, dels används bränslet mer effektivt och skapar mindre rökbildning. Att man heller inte lämnar spår efter sig genom en brasa direkt på marken kan ju också vara positivt, då dessa från början ofta användes i en urban miljö. Namnet Hobo Stove kommer från början från att hemlösa/ luffare (hobo´s) gjorde köket av en använd konservburk, där man helt enkelt modifierade konstruktionen till ett kök. Effekten, om än i ny design är vad som skapas i moderna fabrikstillverkade  och hopfällbara köken. Summan är att man får ett litet stormkök, som effektivt lever på små pinnar istället för gasol eller t-sprit.

Ok, till köket! Litet – JA, lätt – JA, lätt att sätta ihop – NEJ, eller jo, när man lärt sig tricket. Det tar lite tid innan man kommer in i det men när man väl fått upp snitsen så går det på 20 sekunder. Lite knepigt är det sen att bygga en brasa, så liten att den får plats i köket men det är ärligt talat en övningsfråga det också. Förmodligen bara vanan att släppa stockar till en helgbrasa med kompisgänget som syns från månen som är problemet.

När man väl fått upp en fin glöd i köket så är det bara att mata på större pinnar utifrån och skjuta in dom allteftersom de brinner upp. Och väl igång så är köket märkligt effektivt! Hålla handen någon decimeter ovanför köket är det inte tal om, om det inte är så att man gillar rejäla brännskador, då är det en bra idé.

Det går utmärkt att ställa en kastrull, stekpanna eller kaffekanna på köket och en liter vatten kokar man upp i ett nafs. Vi blir rejält imponerade av hur mycket värme man får ur varje liten sticka och hur snabbt det faktiskt går att överföra värmen till en stek eller kokyta.

Köket är väl inte lämpat för barnfamiljens campingvecka men bör absolut följa med som ett nödkök ifall annan utrustning går sönder. Däremot, för den som bara lagar mat för sig själv så är det ett ypperligt alternativ, speciellt om vid en vandring där vartenda gram har betydelse. Överlag skulle vi säga att det här är en fantastisk produkt som har en mängd olika användningsområden och bör vara en självklar följeslagare på vilket äventyr som helst!