Gäststugan: Helena Söderblom
Du som läser den här bloggen vet vad du ska göra om strömmen går, kranen sinar eller telefonen dör. Men handen på hjärtat — vet dina barn det? Vart de ska ta vägen? Var ni ska träffas?
Jag heter Helena Söderblom, och har precis kommit ut med min första bok, När världen slocknar. Det är en spänningsroman på preppertema riktad till barn- och ungdomar. Min förhoppning är att den ska väcka intresse för prepping, både hos målgruppen och även hos de föräldrar som inte har börjat ännu.
Scenariot i boken är att ett kraftigt snöoväder drar in över Mälardalen oväntat tidigt, en fredagseftermiddag i oktober, och slår ut el, mobiltelefoni och kollektivtrafik. I en nedsläckt skola finns sjätteklassaren Adam Nyman, som fyller år dagen därpå. Han föräldrar är beroende av tåg i sin jobbpendling och familjen blir fast i tre olika städer. Det hänger på Adam att ta sig hem och samla ihop dem alla för att fira hans födelsedag dagen därpå.
Tankarna på att skriva fiktion om prepping har funnits under flera år. Jag har bollat mycket idéer med min man, särskilt när vi har varit ute och vandrat. I vintras började bitarna falla på plats när vi åkte turskidor i Grövelsjön och några veckor efter hemkomsten hade jag ett första utkast.
Jag upplever att boken fyller ett tomrum, för vad jag vet finns ingen annan skönlitterär bok om prepping för en lite yngre publik. (Även om Barnens lilla överlevnadshandbok och Det stora skogsäventyret är favoriter i familjen.) Men jag tror definitivt att en och annan vuxen kommer att läsa boken i smyg när barnen har somnat. Det är en riktig nagelbitare på 200 sidor – perfekt sträckläsning.
Min egen syn på krisberedskap präglas mycket av mitt jobb som rådgivare inom krishantering på 4C Strategies. Där utbildar jag och genomför övningar – allt ifrån förtroendekriser till bombhot och kärnkraftsolyckor – för offentliga och privata aktörer. Efter lite övning blir de flesta både snabba och skickliga på att navigera genom pandemier, dataintrång eller som i boken oväder och strömavbrott. Under det gågna, mycket märkliga året har det trots allt som skett, varit enormt kul att se hur väl många delar av det offentliga Sverige har hanterat den press som pandemin har utgjort. En kommun kan inte bara stänga ner. Allt måste funka ändå.
Men oavsett vilken kris det gäller behöver man vidta en hel del åtgärder för att förlänga perioden man kan agera i krisen med kvalitet. Det kan handla om så enkla saker som att se till att ha mat, vatten och förstärkningsplagg i sitt skåp på jobbet. (Och bra skor! Att kunna ta sig hem till fots från jobbet om det behövs är ett måste för mig.) Men också vad en bekant kallade mjuk prepping: att ha gjort planer på förhand.
En stabschef i ett företags krisledning som sitter fast i en inrymning och inte vet vem som ska hämta barnen på skolan är troligen inte särskilt fokuserad på att hantera krisen i övrigt. Att komma överens på förhand om vem som hämtar vem, vem som kollar att mormor är ok och var vi ses om man inte kan ta sig hem på vanligt sätt, i vanlig tid är en bra start. Då kan man undvika en hel del av de svårigheter som tornar upp sig för familjen Nyman i berättelsen – När världen slocknar.
Mer om mig och boken finns på min hemsida och så finns den till försäljning hos The General Prepper.