Preppertips: Regnponcho

Preppertips: Regnponcho

Självklart är det lika viktigt att lära känna sin poncho som alla andra saker du har stoppat undan, packat ned eller bär med dig. Börja därför med att ta av plasten från din regnrock och prova den. Känn efter hur tåligt materialet verkar vara och notera hur stor den är.

Är du klar? Bra, för här kommer några andra fördelar du har när du äger ett bra skydd mot regnet:

  • Väderskydd för utrustning: om du sover i tält och av någon anledning inte har plats för mer utrustning under duken, är din regnponcho ett utmärkt skydd till utrustningen som får ligga kvar utomhus. Stoppa in ärmarna under utrustningen och se till att knyckla in ponchon ordentligt undertill så att den inte blåser av.
  • Litet nödtält: ibland behöver du kanske söka skydd mot vädret när det öser ner mer än vanligt. Eftersom din regnjacka är ganska stor, funkar den även bra som ett tält. En snabb uppsättning av paracord mellan två pinnar eller träd, några spetsiga saker (tältpinnar, knivar, bestick eller dylikt) att fästa hörnen i marken, ger dig inom några minuter ett fullgott skydd mot hällregn. Mysigt att ligga ned lite också!
  • Skydd mot blöt mark: jag utmanas av detta hela tiden när vi är ute och det är blött. Efter en stunds sittande på huk, spelar det ingen roll hur vältränad man är. Någonstans kommer du, liksom jag, att ge efter för frestelsen att sätta dig ned på knä eller på rumpan. Det blir blött. Men en tålig regnponcho kan du sprida ut och använda som underlag att sitta på eller lägga ut utrustning som inte får bli blöt.
  • Improviserad bår: om du skulle behöva transportera en vän, eller varför inte en massa vad eller annan, nyttig utrustning, kan din regnponcho komma till nytta! Trä pinnar genom ärmarna, knyt eller fäst på annat sätt ändarna av ponchon i pinnarna och släpa (ensam) eller bär (två personer). Kontrollera dock ofta hållbarheten både på poncho och pinnar så att du inte skadar den du transporterar.
  • Samla vatten: precis som med sopsäckar och plastpåsar, kan du använda ponchon till att samla vatten. Om du på kvällen sträcker ut kappan längs marken och stoppar en ganska tung sten i mitten, kommer du att till morgonen ha fått en liten ansamling vatten att sörpla i dig. Det går också att samla vatten från träd som jag skrev i här om dagen. Om du inte har något annat att transportera vatten i, funkar såklart din regnponcho alldeles utmärkt under kortare sträckor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *