Stort test av vattenfilter

Stort test av vattenfilter

Vatten är en av de grundläggande delarna av överlevnad. Utan vatten slutar vi att fungera som människa väldigt fort och efter bara tre dagar är det livshotande att vara utan vatten. Men överallt i Sverige finns det vattendrag av olika sorter; åar, bäckar, floder, sjöar och träsk. Men det räcker inte att ha tillgång till vatten, vi måste kunna säkerställa att det vatten vi dricker är rent och fritt från bakterier, virus och annat som kan eskalera en liten krissituation och få den att bli väldigt allvarlig.

Vattenfilter ger dig möjlighet att kunna dricka vatten från källor som du kanske misstänker innehåller skadliga ämnen för din kropp. Men när du köper ett vattenfilter behöver du självklart veta vad de filtrerar bort och vad de inte klarar av. Vi har testat en mängd olika filter och skrivit ned våra tankar om dem.

Vi har även tagit fram en översiktsbild över de filter vi har testat, kan du ladda ned den här.

Sawyer Mini SP128

Om det finns ett vattenfilter som de allra flesta preppers känner till, måste det nog vara Sawyer Mini. Det här lilla filtret är så litet att det får plats i innerfickan på jackan och väger inte mer än en dosa snus. Trots att det är väldigt behändigt i sin storlek, klarar det under sin livstid av att filtrera hela 378000 liter vatten. Detta innebär att du teoretiskt skulle kunna få tre liter friskt vatten varje dag i 345 år.

Med varje Sawyer Mini SP 128 medföljer en påse som du kan fylla med vatten för att pressa igenom filtret, ett sugrör om du vill dricka direkt ur en pöl och en rengöringsspruta vilken du använder genom att pressa rent vatten genom filtret.

Det som är så smart med detta filter, är att det går att skruva på vilken PET-flaska som helst. Detta i kombination med hur lätt det är att hitta slängda flaskor, gör att du i princip alltid har möjlighet att enkelt filtrera vatten.

I vårt test att fylla ett glas vatten, tar det 12,5 sekunder att fylla det till bredden. Sen var det bara att smaka av!

 • Typ: Ultraportabelt press/sug-filter
 • Vikt: 56 gram
 • Kapacitet: 378000 liter
 • Filtrerar:
  Bakterier: 99,99999%
  Protozoer: 99,99999%
  Mikroplaster: 100%

Sawyer Mini SP128 köper du hos The General Prepper där det finns i olika färger och även i flerpack.

Sawyer Squeeze

Detta filter är väldigt likt lillebror Mini både till storleken och hur behändigt det är att använda. Dock skriver inte tillverkaren ut mängden vatten som filtret klarar av att rena innan det är dags att kassera. Det enda som skrivs är att det räcker en livstid och har garanti under hela denna tid.

Squeeze är däremot lite mer dynamiskt i användningsområdena där det självklart går att använda med flaskor och som sugrör. Men tack vare att det har en funktion för att stänga av flödet, går det även att använda som ett vattensystem som du har i ryggsäcken och använder en slang för att kunna dricka under språng.

Även i detta paket, medföljer vattenpåse, sugrör, rengöringsspruta, men även ett lock för påsen.

I vårt test att fylla glaset, tar det 5,2 sekunder att fylla det – ganska mycket snabbare än mini SP128. Detta beror på den större diametern av själva filtret där en större mängd vatten hinner filtreras samtidigt.

 • Typ: Ultraportabelt press/sug-filter
 • Vikt: 57 gram
 • Kapacitet: ”Räcker för en livstid”
 • Filtrerar:
  Bakterier, 99,99999%
  Protozoer, 99,99999%
  Mikroplaster

The General Prepper har Sawyer Squeeze redo för leverans.

Lifestraw Personal

Lifestraw har tagits fram för att hjälpa människor i fattiga länder där rent vatten är svårt att få tag på. Många barn lider idag inte bara av svält och magsjukdomar i dess länder, utan får en förvärrad situation då de dricker smutsigt, förorenat vatten.

I prepper-världen är det verkligen vad det heter – ett livsuppehållande vattenfilter med allt vad det innebär. Det är relativt billigt och har en god kapacitet när det kommer till filtrering av vatten. Men eftersom det inte har några funktioner som gör att det är möjligt att koppla på till exempel vattenflaskor, lämnas du med det enda alternativet att använda det som ett slags sugrör.

I ryggsäcken tar det också lite mer plats än till exempel Sawyer Mini men väger exakt lika lite. För att tömma filtret, blåser du helt enkelt ut vattnet från bottendelen och ut i munstycket som du sätter mot munnen.

Det var tyvärr svårt att mäta filtreringshastigheten på detta vattenfilter då det endast går att suga i sig vatten. Men du kan räkna med att klunka i dig ett glas på ungefär 20 sekunder om du är törstig.

 • Typ: Portabelt sugfilter
 • Vikt: 56 gram
 • Kapacitet: 4000 liter
 • Filtrerar:
  Bakterier, 99,9999%
  Protozoer, 99,9%
  Mikroplaster: 99.999%

Du kan beställa Lifestraw Personal från The General Prepper. För varje sålt filter, bidrar Lifestraw med utrustning till barn i utsatta länder så att även de kan få rent vatten.

Aquamira – Waterbasics Emergency Straw

Detta är ett vattenfilter som lever upp till sitt namn – ett nödfilter för vatten. Det är såpass litet att det med enkelhet får plats i bröstfickan på skjortan eller i bakfickan på byxorna. Men trots sin ringa storlek, klarar det av att effektivt filtrera bort Cryptosporidium och Giardia enligt EPA:s gränsvärden.

Att dricka vatten med detta filter är däremot inte så enkelt då det är kanska tungt att få i sig vatten. Vi kämpar på och får i oss nästan hälften av glaset på cirka 20 sekunder. Det känns ungefär lika tungt att få i sig vatten som det är att suga i sig en milkshake.

Men ett mer portabelt vattenfilter får du leta efter då det endast väger 27 gram och räcker till 113 liter vatten. Förpackningen innehåller två vattenfilter.

 • Typ: Ultraportabelt sugfilter
 • Vikt: 27 gram
 • Kapacitet: 113 liter
 • Filtrerar:
  Protozoer 99,9%

Aquamira Waterbasics Emergency Straw säljs i tvåpack och beställs enklast från The General Prepper.

Aquamira – Waterbasics Redline

Det viktigaste med vattenfilter är såklart att det renar vatten och ser till att alla skadliga partiklar inte hamnar i vår kropp. Men något som är minst lika viktigt är att det är enkelt att använda, även om filtret är i ett mindre format. Här glänser Aquamiras Waterbasics Redline genom sitt smarta system att bara fylla flaskan, klämma åt pipen på toppen och på så sätt få fram rent vatten.

Flaskan rymmer 663 ml vätska och filtret har en livslängd på 450 liter, vilket kan tyckas är lite. Men när vi tar i beaktande hur lite energi som krävs för att pressa fram de där livsviktiga dropparna, är det helt klart värt det. Självklart finns även ersättningsfilter att köpa i efterhand.

Aquamira Waterbasics Redline tar 25 sekunder på sig att fylla glaset. Det krävs dock lite klämmande både på flaska och munstycke för att få till ett konstant flöde av vatten.

 • Typ: Portabelt pressfilter
 • Vikt: 75 gram
 • Kapacitet: 450 liter
 • Filtrerar:
  Bakterier: 99,9999%
  Protozoer: 99,9%
  Virus: 99,99%

Aquamira Waterbasics Redline kan du beställa här.

Lifesaver Liberty

På ytan kanske Lifesavers Liberty-flaska likna andra vattenfilter med flaskor som bas. Men den här är så mycket mer. Själva mekanismen i filtreringen består i att du pumpar en pistong i bakstycken på flaskan för att tvinga vattnet igenom filtret. Detta slår förfarandet att suga eller klämma fram vatten med hästlängder då musklerna i armarna är mycket kraftigare än de i nyporna eller munnen.

Förutom att leverera en riktigt bra kapacitet om 2000 liter vatten, medföljer också en slang som, i kombination med ett slags flöte, ger oss möjlighet att suga upp och filtrera vatten direkt ur ett vattendrag under tiden vi står på land. Flötet och slangen går även att justera i djupled så att du med säkerhet kan suga upp renare vatten även om du är vid ett vattendrag som är drabbat av pollen eller förorenat av olja på ytan.

Att fylla vårt glas med vatten tar ungefär 30 sekunder. Men då behöver vi inte hjälpa till att pumpa mer än sex till sju gånger.

 • Typ: Portabelt pressfilter
 • Vikt: 425 gram
 • Kapacitet: 2000 liter
 • Filtrerar:
  Bakterier: 99,9999%
  Protozoer: 99,99%
  Virus: 99,999%
  Tungmetaller
  Mikroplaster
  Kemikalier

Lifesaver Liberty finns att beställa i olika färger hos The General Prepper.

Grayl Geopress

Vattenfilternas heliga Graal skulle man skämtsamt kunna kalla denna produkt. Och faktum är att den är oerhört effektiv i allt vad ett filter ska klara av. Förutom de normala värdena kring att avlägsna bakterier, protozoer och virus är den även effektiv mot mikroplaster, kemikalier och tungmetaller. Som grädde på moset, förbättrar filtret även smaken på vattnet då det inkluderar kolfilter.

För att filtrera vatten, fyller vi enkelt flaskan med sjövatten och pressar med kroppstyngden ned filtret. På detta sätt tvingar vi vattnet att pressas igenom den effektiva filtreringskassetten. Att trycka sig igenom vattnet tar cirka åtta sekunder och ger oss 71 cl rent, klart och välsmakande vatten.

Det enda lilla negativa med Grayl Geopress ät att konstruktionen kan upplevas som något skrymmande då flaskan är ganska stor och inte kan tryckas ihop. Men om du inte strävar efter extremt låg vikt i packningen utan kanske har plats över för en normalstor flaska, kommer du inte att bli besviken på det här!

 • Typ: Portabelt pressfilter
 • Vikt: 450 gram
 • Kapacitet: 250 liter
 • Filtrerar:
  Bakterier: 99,9999%
  Protozoer: 99,99%
  Virus: 99,99%
  Mikroplaster
  Kemikalier
  Tungmetaller

Du beställer enklast Grayl Geopress hos The General Prepper.

Lifesaver Jerrycan

Lifesaver är ett unikt företag sin strävan att hjälpa nödställda samhällen till rent vatten. Produkterna som de levererar osar också av nytänk och genialitet. Jerrycan är definitivt inte något undantag då filtret med sin bensindunks-inspirerade form gör det möjligt att förse din familj med upp till 20000 liter vatten rent från bakterier, virus, protozoer, parasiter, svampar och alla andra mikrobiologiska vattenburna patogener.

På toppen av dunken finns ett pumphandtag som du använder när du ska filtrera vattnet. Med detta pumpar du helt enkelt upp ett övertryck vilket gör att du enkelt kan börja hälla upp rent vatten genom att öppna munstycket framtill. Det tar endast 12 sekunder att pumpa upp tillräckligt med tryck för att fylla flera liter i ett kör.

18,5 liter rymmer dunken, vilket diskvalificerar den som ett portabelt filter, åtminstone till fots. Men vad gör det? Med Lifesaver Jerrycan i källaren, i båten eller baktill på bilen, har du tillräckligt med vatten att du bokstavligen kan bada i det. Det finns till och med ett duschtillbehör som möjliggör att du även kan duscha!

 • Typ: Släpbart pressfilter
 • Vikt: 3,9 kilo
 • Kapacitet: 20000 liter
 • Filtrerar:
  Bakterier, 99,9999%
  Protozoer, 99,99%
  Virus, 99,999%
  Tungmetaller
  Mikroplaster
  Kemikalier

Lifesaver Jerrycan finns i flera färger och utföranden att beställa här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *