Renata Chlumskas äventyr
Vad har krisberedskap att göra med Renata Chlumska? Förberedelse! Att vara mentalt förberedd på det som inte hänt är A och O oavsett om vi talar om krisberedskap eller extrema äventyr. Läs mer om Renatas äventyr nedan eller lyssna själv genom Trygghetspodden
Vad krävs för att bli en professionell äventyrare? Bli första svenska kvinna att bestiga Mount Everest – liksom övriga av de högsta bergen på respektive kontinent? Samt ta sig runt en stor del av USA i kajak, på cykel och till fots? Det vet Renata Chlumska, för hon har gjort just det.
När hon medverkar i ett avsnitt i Trygghetspoddens serie Trygg tjej? berättar hon om hur föräldrarnas natur-, rese- och friluftsintresse gjorde att hon redan i tidig ålder fick vara ute mycket, i naturen såväl som på resande fot. Det var också då hon upptäckte att mycket i livet är möjligt, även om det ibland innebär motgångar eller att man inte alltid hamnar där man har tänkt. Just det, att vara mentalt förberedd, ha en optimistisk syn på saker och att ha en inre trygghet i form av en stark självkänsla är något hon sedan burit med sig vidare i livet.
De här sakerna är också fundamentala för att kunna vara en professionell äventyrare med de utmaningar, strapatser och svårigheter det innebär. Men att bygga upp de egenskaperna är inte bara något som Renata Chlumska har nytta av. Att vara förberedd, förstå vilka risker man utsätter sig för, tro att saker är möjliga och att kunna bita ihop när något är jobbigt kan vara precis lika viktigt för henne som för vilken amatörfriluftsare som helst.
För ibland blir inte vandringen, båtturen, paddlingen – eller vad man väljer att ägna sig åt – så enkel och bekymmersfri som man har tänkt sig. När solen snabbt försvinner bakom mörka moln, när det blåser upp och regnet eller snön börjar vräka ner är förberedelser precis lika viktiga för den glada amatören som för en professionell äventyrare. Att då ha rätt utrustning, att veta när, var och hur man ska göra saker kan vara skillnaden mellan en rolig anekdot efteråt eller att man råkar riktigt illa ut.
Ibland är det heller inte naturens makter som utgör de största riskerna utan det kan finnas annat man tvingas förbereda sig för, som andra människor. Ett exempel Renata berättar om i podden är att hon tog fram strategier för hur hon, som ensam kvinna, skulle kunna tillbringa vissa nätter när hon paddlade runt USA. I två fall innebar att hon sov ensam ute i vattnet.
Andra saker som Renata berättar om är hur det känns att ta de sista stegen upp på Mount Everest topp och vad hon tänkte när hon därefter kunde blicka ut från världens tak. Hur det är att bestiga Antarktis högsta berg och vilka de största utmaningarna är med det. Hur hennes relation med äventyraren Göran Kropp var och vad det innebär att förlora någon man älskar. Vad Kropp Challenge är och vem som kan genomföra det. Hon ger också råd till alla tjejer – och kvinnor – hur man ska kunna göra sådant som hon har gjort.
Avsnittet av Trygghetspodden med Renata Chlumska finns att lyssna på här.