Test: MB 61 FFP3-andningsskydd

Test: MB 61 FFP3-andningsskydd

I vårt stora test av mun- och andningsskydd, har turen kommit till det svensktillverkade MB 61. Den här varianten skiljer sig ganska mycket från tidigare testobjekt då den inte bara filtrerar bort dammpartiklar och dålig lukt utan även virus samt radioaktiva partiklar.

Det här andningsskyddet har högsta skyddsklass och skyddar därför dig som individ från de flesta skadliga partiklar. Det passar därför i pandemiska tider utmärkt för dig som är i riskgruppen för till exempel Covid-19.

Det första som slår mig är hur oerhört tätt skyddet sitter i ansiktet. Gummiremmarna som jag fäster i nacken och över öronen drar åt ordentligt och ser till att inga springor finns under hakan och vid kinderna. Självklart går det även att justera runt näsan också med hjälp av näsklämman.

Jämfört med masker som inte har utandningsventil, upplever jag att det är betydligt enklare att andas i denna. Jag störs inte nämnvärt av motståndet i inandningen, och tycker att själva utandningen är väldigt enkel.

En annan fördel med utandningsventilen är att den förenklar för dig som har glasögon eller ögonskydd på dig. Eftersom luften inte tränger ut vid de delar som sitter mot huden utan istället genom ventilen, riskerar du inte att få immiga glasögon eller skydd. Denna lösning gör även att masken inte rubbas på grund av utandningsluften.

Masken är också fantastiskt bra på att filtrera bort lukt, oavsett om det är behagliga dofter eller otäcka odörer. När jag tar av mig masken slås jag därför av alla lukter som finns i omgivningen på en och samma gång – Intressant och lite spännande på samma gång.

Efter en timmes användande känner jag inte alls av de negativa effekterna som jag brukar när det kommer till munskydd. Jag upplever varken trötthet av att andas, eller den där värmen som brukar kännas i lungorna och i kroppen. Kort och gott är det bara ansiktet som tar lite stryk då skyddet sitter såpass tätt, men det är det värt för att skydda mig som individ tycker jag.

Observera att detta är ett engångsskydd som ska kasseras efter användning. För att hantera skyddet korrekt i en eventuellt virussmittad miljö, ska du tvätta och sprita händerna innan och efter användning. Släng skyddet i en papperskorg eller soptunna; aldrig på marken.

  • Engångsmask: kasseras efter användning (max ett arbetspass)
  • Skyddsklass: 3 (EN 149:2001 +A1: 2009 klass FFP 3)
  • Övrigt: justerbara gummiband, näsklämma av metall
  • Pris: från cirka 200:-

The General Prepper har Sveriges lägsta priser på munskydd, oavsett om du är ute efter en enklare variant eller riktiga säkerhetsmasker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *