Gerber Folding Spade, Serrated

Gerber Folding Spade, Serrated

Fördelen med en fältspade, är att den är så oerhört kompakt och lätt att bära med sig. Gerber Folding Spade är endast 24 X 15cm när den är ihopfälld och väger strax över ett kilo (1152g), vilket gör att den passar utmärkt i ryggsäcken eller till och med i en större handväska.

Vi som har gjort militärtjänstgöring kommer nog alltid att likställa en fältspade med att gräva skyttevärn eller latringropar. Och det är dessa små spadar såklart utmärkta för, även om ryggen tar stryk. Men ur prepper-synpunkt och beredskap i vardagen har den också en självklar plats, speciellt under vintertid. Tänk dig själv vad smidigt livet blir när du tar fram din lilla fältspade ur bagaget för att skotta bort snöplogens välpackade islager mot din parkerade bil, natten efter ett kraftigt snöfall!

Gerbers sågtandade spade har mycket som talar till dess fördel. Den känns riktigt robust när vi använder den, mycket tack vare fastlåsningsmekaniken som gör att du enkelt kan låsa bladet i ett av de två lägena. Den robusta känslan kommer av materialvalet där handtaget är av glasfyllt nylon, skaftet av aluminium och själva bladet av stål, något som känns som en riktigt bra kombination.

Trots att vi misshandlar spaden i minst en halvtimme, syns varken djupare slitage vare sig i metallen eller färgen. I vårt test, grävde vi ett 30 cm djupt hål som mätte 50 X 50 cm och på vägen ned i marken stötte vi på både småsten, sten och rötter.

Rötterna ja; dessa förbenade hinder som jag speciellt minns som irriterande under min värnplikt… De grövre rötterna var alltid en sur utmaning som arméns fältspade inte riktigt rådde på. Men Gerbers sågtandade spade klyver både tunnare och tjocka rötter med enkelhet, speciellt när vi använder rörelsen som kombinerar nedåthugg med att röra bladet åt sidan, mot roten.

Även i “skopläge” känns spaden bra i handen. Här skyfflar vi med enkelhet bort den lösare sanden och jorden efter att ha huggit oss en bit ned i marken.

Gerber Folding Spade, Serrated är en riktigt bra, kompakt och robust fältspade. I bilen kanske lillebror Gorge Folding Shovel hamnar, men i ryggsäcken sparar jag definitivt en plats för denna!

Gerbers Folding Spade hittar du hos The General Prepper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *