Långtest: Lifesaver Jerrrycan

Långtest: Lifesaver Jerrrycan

Rent vatten är ett måste, särskilt när en kris slår till, eller bara ett långvarigt avbrott på grund av strömavbrott eller exempelvis förorenat dricksvatten. Men i vardagen? Och på semestern? 

I vardagen finns ju alltid vatten, så ett vardagstest blir ju mer på skoj, men jag fick möjlighet att testa en Jerrycan under drygt två veckor på vår campingsemester i Sverige. Vanligtvis åker jag och min familj på en längre bilsemester utomlands. Hittills har vi hunnit avverka större delen av Europa på väg mot Marocko för två år sedan och Östeuropa och Turkiet på väg till Georgien och Armenien förra året. I år blev det hemester och Sverige – men vi gläds åt att få anledning att upptäcka att man inte behöver åka långt för stora upplevelser. 

Vi tältar på vår bil i ett taktält och har allt vi behöver med oss. Under våra tidigare resor har vi insett att det bor folk precis överallt och att det är lätt att fylla på både mat och vatten minst varannan dag. Men för att inte behöva planera är det skönt att ha med sig förråd för minst en vecka. Det känns också som en extra säkerhet. Går bilen sönder på ett berg i Armenien, vill man inte ha slut på mat eller vatten. Vi förbrukar ca 20 liter om dagen, kanske lite mindre om det går att diska i ett vattendrag. Det betyder att vi inte kan ta med oss vatten för en hel vecka utan som mest några dagar. Vi har en inbygd vattentank på 40 liter och brukar komplettera med några extra flaskor bak i bilen om vi ska vara borta några dagar. Vi tankar vatten oftare än diesel faktiskt.  

Utomlands är det lätt att köpa billigt vatten på 10 eller 20 litersdunkar. Semestrar man i Sverige finns det bara Ramlösa i butiken, här är vi med andra ord förvisade till att fylla på vid campingplatser eller hoppas på snälla villaägare. I norra halvan av landet går det såklart att hitta rent strömmande vatten, men det är inte alltid det finns just när det behövs. Även utomlands blir det alltid ett extra moment att leta efter vatten. På något sätt tar det alltid slut när man minst anar det. 

Under våra 16 dagars rundtur från Mälardalen längs norrlandskusten, vidare till  Vildmarksvägen, Flateruet och tillbaka genom Värmland använde vi oss nästan uteslutande av vatten som filtrerats genom vår Jerrycan. Vi hade 40 liter med oss i bilen när vi åkte och fyllde på hos en vänlig stugägare på Hemsö vid Ångermanlandskusten. Sen, dag fyra testade vi att fylla på med Jerrycanen.

Vi fyllde den i en sjö söder om Vilhelmina där vattnet var stillastående. Inget jag hade druckit ur i vanliga fall. Min fru fick vara försökskanin – hon tyckte vattnet smakade sött och lite surt. Jag insåg att hon fått ett av barnens gamla saftmuggar. I rena muggar smakade vattnet absolut ingenting. Här slog det oss att vi inte behövde tänka på vatten i fortsättningen. Nu kunde vi alltid fylla på när som helst. Riktigt frihet faktiskt. 

Dunken har två lock: ett för påfyllnad (som också har en utdragbar pump) och ett där det rena vattnet kommer ut, under det här locket sitter filtret som skall räcka till 10.000 liter eller tre år. Dunken finns också att köpa med ett filter som räcker till 20.000 liter vatten.

Vattnet rinner genom filtret sakta av sig självt, men genom att pumpa tio- femton gånger blir det riktigt bra tryck. För att trycka igenom allt vatten måste pumpandet upprepas 3-4 gånger, men det kändes aldrig särskilt jobbigt. För oss var friheten värt många gånger mer än det lilla jobbet. I ett krisläge är det nog inget som känns jobbigt. 

Jag har aldrig varit intresserad av vattenfilter tidigare. De har känts små och meckiga – svårt att få någon vardagsnytta. Men en dunk går faktiskt att använda för en hel familj på ett praktiskt sätt. Två veckor med filtrerat vatten var klart övertygande för oss själva. För oss är detta en kanonprodukt som kommer göra två jobb. Krisberedskap 10 månader om året, och resesällskap och frihetsskapare två månader om året. 

Om oss: 

Petter, Elin, Gustav 6 år och Edvin 5 år packar bilen varje sommar och har hittills bott över 100 nätter i vårt taktält som sitter på en Land Rover Defender. Vi siktar på minst hundra nätter till. Höjdpunkter på våra resor har varit att köra i Atlasbergen och i Saharas sanddyner, och bergen i Kaukasus. Vår bil har vi sakta byggt om så att vi nu har inbyggd vattentank, kylskåp, separat elsystem med 220V. 

Sakta men säkert blir det en expeditionsbil, ett rullande hem några veckor om året. Vi ser fler och fler taktält för varje år, och dessutom på helt vanliga bilar. Det är kul att det har blivit mainstream. 
Följ oss på Instagram: @spectoroverland 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *