Snugpak Air Mat

Snugpak Air Mat

Liggunderlag finns i olika utföranden; en del är i ren enkelhet en tunn matta i plastmaterial som har små luftbubblor i sig och andra bygger på konceptet att fyllas med luft för att skapa distans från den kalla marken och göra det lite behagligare för ryggen att ligga på.

Air Mat är ett uppblåsbart liggunderlag, vilket gör att du, förutom att flyta omkring på luft, även tillför en hel del värmande och isolerande ämne i form av just luften. Att krypa in i sovsäcken med madrassen under är riktigt mysigt och värmen kommer snabbt.

Materialet i liggunderlaget är polyester pongee; en väldigt slitstark och pålitlig variant av polyester som både är tätt och tåligt. Men om du har otur och ändå råkar punktera ditt liggunderlag, medföljer ett lagnings-kit vilket du finner i en påse på insidan av packpåsen.

I utfällt, eller uppblåst läge, mäter mattan 183 cm i längd vilket torde passa de flesta. Du hamnar fem centimeter ovan mark, trots att underlaget bara väger 630 gram och endast tar upp 28 X 12 centimeter packyta.

På marken känns liggunderlaget riktigt bra. Det finns inte en kvist eller kotte som känns när jag ligger på det. En alltid närvarande risk för uppblåsbara underlag är att de kan punkteras av en spetsig sten eller en vass gren. Men materialet i Air Mat känns riktigt hållbart och trots att vi missbrukar det ganska rejält på marken, finner vi ingen tendens till att det tåliga ytskiktet skadas.

Något som slår oss är att liggunderlaget känns väldigt tyst. Det låter inte speciellt mycket, inte ens när en orolig tonåring försöker komma till ro på kvällen vilket är en skillnad mot många andra modeller vi provat som gärna gnisslar, prasslar och rasslar.

Underlaget fyller du med luft antingen genom att blåsa upp som vanligt, eller använda den integrerade fotpumpen. När vi använder fotpumpen, tar det ungefär tre, fyra minuter att fylla det helt fullt, lite under två minuter att fylla det tillräckligt. Självklart går det snabbare att fylla med utandningsluft, vilket vi inte rekommenderar då fukten i utandningsluften riskerar att skapa mögelbildning i underlaget. Detta gäller i synnerhet underlag med en fyllning av dun.

När du ska packa ihop liggunderlaget, tömmer du det helt enkelt på luft, viker ihop det längdledes och rullar sedan ihop återstående yta. Att packa ihop det tar ungefär tre minuter när du har lärt känna det, lika lång tid som det tar att pumpa det med fotpumpen.

Snugpak Air Mat kan du köpa hos The General Prepper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *