Så bestiger du Kebnekaise – vintertid
Drömmen om Kebnekaise
Drömmer du om att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise? Då är du inte ensam. Många svenskar och även folk från andra länder gör detsamma. Vilket inte är svårt att förstå när man är där för naturen är mycket storslagen och en vacker dag kan det vara helt magiskt. Men, det är viktigt att vara förberedd inför en bestigning. Det här betonar Molly Fondelius, som arbetar som guide vid Svenska Turistföreningens fjällstation vid Kebnekaise, när hon medverkar i ett avsnitt i en miniserie i Trygghetspodden som handlar om just att bestiga berget. Då med fokus på att göra det vintertid.
Kebnekeise imponerar
Kebnekaisemassivet är Sveriges mest högalpina miljö. Bara de imponerande vyerna det skapar gör det mödan värt att ta sig dit. Om du dessutom vill uppleva känslan av stillhet och av att vara helt ensam (tillsammans med endast dit sällskap) högt uppe i det vidsträckta landskapet kan vintern vara en bra tid. För i motsats till de mycket intensiva sommarmånaderna, i synnerhet juli och augusti som är den bästa tiden för bestigning på sommaren, är det betydligt färre där under de främsta vintermånaderna mars och april.
Kebnekaise fjällstation, som de flesta utgår från, har ungefär 19 000 gäster per sommar och 3000 per vinter. Allt fler har dessutom börja söka sig dit. Inte minst på grund av att intresset för friluftsliv har ökat under coronapandemin. Håller den trenden i sig kommer det att bli ännu fler framöver. Vilket alltså kan vara en god anledning till att fundera över att göra en bestigning vintertid. Och att du i så fall börjar förbereda dig för det i god tid innan.
Rätt utrustning är a och o
Att ha rätt kläder, utrustning, mat och dryck är alltid viktigt när man är i fjällvärlden, eftersom vädret där kan växla mycket snabbt. När man befinner sig i en högalpin miljö som Kebnekaisemassivet är det här särskilt viktigt, eftersom man då är extra exponerad mot vind och nederbörd. Vintertid tillkommer dessutom två saker att tänka på – tidvis stark kyla och laviner. Tryggve Tirén som arbetar som lavintekniker i Kebnekaisefjällen under vintersäsongen trycker, när han medverkar i poddavsnittet om lavinkunskap, därför på hur viktigt det är att både veta hur och när det kan gå laviner samt att man har med sig lavinutrustning. Delar av bestigningen upp mot Kebnekaises sydtopp går nämligen genom lavinterräng. Detsamma gäller andra områden i Kebnekaiseområdet, om du även vill passa på att upptäcka andra fjäll i området.
Som tur är har guiderna god kännedom om allt som behövs för en bestigning och om du går upp tillsammans med en grupp ingår dessutom lån av all nödvändig lavin- och klätterutrustning i priset.
Ytterligare en viktig parameter att tänka på när man bestiger Kebnekaise vintertid är att man då gör det på skidor. Vilket innebär att man både bör ha god skidvana, det är ospårad terräng och på nedvägen är det offpist-åkning som gäller. Dessutom kan det vara extra jobbigt att ta sig fram i tjock snö.
God fysisk kondition
Att vara i god fysisk form när man genomför bestigningen är också något som Molly Fondelius tar upp. Hon berättar att många efteråt säger till henne att bestigningen var mycket jobbigare än vad de hade kunnat föreställa sig.
Men låt dig inte avskräckas av att det kan vara ganska utmanande. När jag besteg Kebnekaises sydtopp i slutet av april i år var det en helt underbar dag. Solen sken från en nästintill klarblå himmel. Det var, utöver uppe på toppen, endast en mycket svag vind. Föret var mestadels gynnsamt. Och jag fick fantastiska upplevelser och därmed minnen som jag kommer att bära med mig under mycket lång tid framöver.
Anders Königsson – Trygghetspodden
Lyssna på Anders erfarenheter kring bestigningen av Kebnekeise på Trygghetspodden. Bestigningen, Lavinkunskap
PS Utöver de två avsnitten till Trygghetspodden som det länkas till i texten finns här även en video om bestigningen. DS