Test av eldstartare

Test av eldstartare

Oavsett om du har tillbringat månader eller år i skogen och vet vad som krävs för att överleva, vet du samtidigt att bekvämlighet inte nödvändigtvis behöver innebära fusk. När det gäller skapandet av eld, finns det många olika sätt att få till denna värmande, räddande tillvaro. Det är väldigt viktigt att kunna skapa en eld, oavsett om du har gått vilse i skogen, eller snabbt behöver koka vatten till en hungrig familj på tur i fjällen.

Därför har vi utvärderat en mängd olika hjälpmedel för att få till den där första gnuttan eld. De första, intensiva flammorna som kan värma upp och tända eld på nästa del i brasan; de mindre grenarna.

Petromax Eldpasta

Den här lilla tuben innehåller en etanolblandning som, när vi trycker ut den ur tuben, kan liknas vid en gelé. Den fäster på nästan vad som helst och håller sig fast även om vi håller materialet upp och ned. En liten klick om någon centimeter brinner trots sin litenhet i flera minuter och ger möjlighet till en bra start i de fall bränslet är blött eller inte vill ta fart.

Tack vare att produkten är baserad på alkohol, passar den väldigt väl även som bränsle i ett stormkök. Även efter att ha dränkt gelesträngen i vatten, är det enkelt att tända eld på den. Det är dock aningen svårt att se huruvida den brinner, eftersom den naturligt brinner med en blå låga.

 • Pris: cirka 40 kronor
 • Innehåll: 130 ml
 • Vikt: 128 gram

UCO Hurricane Survival Matches

Om du någonsin försökt tända en eld i blåsiga förhållanden med hjälp av vanliga tändstickor, vet du redan hur mycket tålamod och vilken stor mängd stickor det krävs. Med Hurricane Survival Matches, sätter du dig själv i positionen av den som bestämmer.

Tändstickorna brinner nämligen frenetiskt i hela tio sekunder eller mer och de bryr sig väldigt lite om huruvida det blåser eller inte. Vi provar till och med att blöta ned tändstickorna med vatten innan vi försöker tända eld med dem, men stickorna kunde inte bry sig mindre om vätan.

Förpackningen som tändstickorna levereras i, är vattentät och i locket finns en liten bomullstuss som dels skyddar stickorna från att gå sönder, men som även fungerar som en extra hjälp att tända eld.

 • Pris: cirka 60 kronor
 • Innehåll: 20 tändstickor, tre plån
 • Vikt: 24 gram

Procamptek Firestrip Roll

I en liten förpackning, ungefär lika stor som en snusdosa, finner vi en rulle av vaxbehandlat, fiberrikt papper med en bredd ungefär som kontorstejp. Men det här är inget annat än en utomordentlig eldstartare. Lösningen är smart på flera olika sätt; dels genom att vi kan dra ut en lämplig längd av tändmedlet från mitten av rullen och på så sätt fortsätta skydda resten av materialet. Men tack vare att den tjocka pappersremsan är behandlad med vaxlösning, är den både tålig mot vatten, men även väldigt lättantändlig.

Det spelar liksom ingen roll hur mycket vatten vi dränker pappersbitarna i, de tänds med enkelhet ändå och brinner faktiskt ganska länge för att vara en tunn bit fibröst material.

I rullen som väger drygt 100 gram, finns nästan 17 meter av tändmedlet. Med andra ord räcker den väldigt länge, oavsett om du ska tända eld i spöregn eller under en varm vårdag.

 • Pris: cirka 150 kronor
 • Innehåll: 16,7 meter vaxbehandlat, fiberrikt papper
 • Vikt: 102 gram

UCO SweetFire

De här härliga all-in-one-tändblocken är inte bara smidiga att tända en eld med, de brinner väldigt länge och är dessutom gjorda av bagasse vilket är ett restmaterial från sockerrör. Det ska visa sig att detta miljövänliga tändmaterialet inte bara levererar en pålitlig källa till eld, utan även brinner längre än vad som utlovas.

I plastförpackningen, vilken är tätt förseglad, finner vi två omgångar om vardera 10 tändare. Hållbarheten är väldigt lång om du behåller dem i förpackningen och inte utsätter dem för syre och fukt. Det är enkelt att bryta av en av tändarna och den står stabilt upp när vi ställer den som ett ljus.

För att utmana oss lite, ser vi till att dränka SweetFire i ordentligt med vatten för att se hur den fungerar i vått tillstånd. Det ska visa sig att eldstartaren inte kunde bry sig mindre. Efter att ha skakat av vattnet från den, tänds den väldigt enkelt mot plånet (det finns ett extra i förpackningen) och brinner utan problem i hela elva minuter. Visserligen utför vi testet i en vindfri miljö, men de utlovade ju minuterna slår den förmodligen utan problem i det fria.

 • Pris: cirka 110 kronor
 • Innehåll: 20 eldstartare med en brinntid på minst 7 minuter
 • Vikt: 132 gram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *