Arbeta hemma i karantän

Arbeta hemma i karantän

För många har det nya sättet att arbeta till en början inneburit påfrestningar i det dagliga livet. Helt plötsligt går det inte att samlas framför kaffemaskinen och ljuga om alla strapatser som genomlidits i naturen. Helt plötsligt sitter du med familjen vid middagsbordet och måste lära dig ett alldeles nytt sätt att leva, att arbeta.

Rutiner är viktigt i detta läge. Det funkar inte att sitta i pyjamas och genomlida möten via datorn i soffan eftersom det kommer att påverka din mentalitet och din produktivitet.

Följ istället dessa enkla råd för att bygga upp och bibehålla rutinerna i ditt arbetsliv, oavsett om du arbetar från en garderob, en källare eller ett garage.

Bädda sängen och klä på dig

I militärutbildningar, är det viktigt att bädda sängen perfekt efter att du har gått upp. Anledningen är egentligen inte att det ska se snyggt ut, utan att du ska börja dagen med att ha slutfört något och fått ett bra resultat. Beteendet är enormt viktigt och kommer att påverka hur resten av dagen blir.

Samma sak gäller klädseln. Om du i arbetslivet är van att klä upp dig, kommer du snart att upptäcka att något händer när du tar på dig samma kläder på morgonen, även om du inte ska någonstans. Något inom oss skärper till sig och sätter hjärnan i redoläge!

Gå utomhus. Träna

Det behöver inte innebära att du ska köra stenhårda pass i löpning och styrketräning. En promenad räcker ofta långt. Men tänk på att vardagsmotionen som du får i vanliga fall ofta helt uteblir när du isolerar dig hemma. Det blir inga turer till kaffemaskinen, ingen transport från bussen eller bilen, ingen promenad till shoppingcentret. När du jobbar hemma, riskerar du att bli en soffpotatis på riktigt.

Har du aldrig löptränat, finns det mängder av guider i hur du kommer igång. Men se framför allt till att ta dig ut för att andas frisk luft!

Ta raster. Ställ dig upp

Oavsett hur du vanligtvis arbetar, är det viktigt med avbrott eller pauser för att hjärnan ska få återhämta sig. Studier har visat att hjärnan endast klarar av cirka 40 minuters intensivt fokuserande. Och det gäller såklart oavsett hur du jobbar och varifrån du jobbar.

Kom ihåg att ta regelbundna pauser från ditt arbete. Lämna skärmen ett tag och försök tänka på något annat.

Ergonomi

Om du inte har ett inrett kontor i hemmet, kommer du snart att märka hur viktigt det är med ordentliga möbler samt en ergonomisk ställning när du jobbar. Din kropp klarar helt enkelt inte av att sitta på en köksstol från IKEA en hel dag utan att ta stryk.

Men det knepiga med dålig ergonomi, är att effekterna inte märks på en gång. Det tar rätt lång tid innan du börjar märka att det går utför för till exempel ryggen. Tänk därför efter ordentligt hur du sitter och vad du sitter på, det är väldigt viktigt.

Om du har ett arbete där du använder dator ofta och saknar ståbord hemma, vilket de flesta gör, kan du göra ett själv genom att använda ett strykbräde och några kartonger för att sätta datorn på (om du använder en bärbar såklart).

Se till att röra på dig med jämna mellanrum. Sträck på kroppen. Gör övningar som får igång cirkulationen. Och kom ihåg att ta flera promenader under dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *