Börja med prepping del 1 – är prepping något för mig?

Börja med prepping del 1 – är prepping något för mig?

Kärt barn har många namn och när det kommer till beredskap, kanske du har hört orden prepping, krisberedskap och hemberedskap tidigare. I grund och botten rör det sig om samma sak; sunt förnuft och att förbereda för något som kanske inte händer.

Det är egentligen inga konstigheter med konceptet då du redan är förberedd eller skyddad på många olika sätt utan att känna till det. Till exempel använder du bilbälte när du åker bil, även om risken att krocka är liten, du betalar varje månad din hemförsäkring även om det förmodligen inte händer något. Och varje månad som du jobbar, förbereder du med en del av lönen att du ska ha pengar kvar när du går i pension.

Det som avses med prepping eller hemberedskap är precis samma sak; förberedelser för något som kanske inte händer, men som du kommer att uppskatta om något händer.

Det är inte ovanligt att påbörja sin uppgradering av beredskapen genom att tänka sig stora, omvälvande händelser som vänder tillvaron upp och ned. Därför kan det kännas avskräckande att ta första steget då det var länge sedan vi befann oss i krig eller kris. Om du känner så, kan du istället påbörja din resa genom att förbereda för något som känns verkligare som att någon i hushållet blir av med jobbet (och inkomst) eller att du blir långvarigt sjuk.

Det allra viktigaste är att tankegångarna får sätta igång och att du börjar någonstans. Tänk igenom ditt scenario ordentligt och anteckna gärna sådant som du kommer på. Om du är orolig för att förlora jobbet, behöver du förmodligen inte köpa vattendunkar eller ficklampor (även om dessa alltid är bra att ha), utan ska kanske istället tänka på en ekonomisk buffert.

När tankarna har kommit igång, brukar intresset för hemberedskap öka och din hjärna kommer så småningom på fler intressanta scenarion. Nästa steg kanske blir att förbereda sig för att klara en längre hemmavistelse (vid sjukdom eller pandemi). Här kan tankarna kanske kretsa kring att ha extra medicin hemma eller att du har ett kontaktnät som kan stödja dig.

I den här artikelserien ska vi försöka hjälpa dig att komma igång med din prepping; ett steg i taget. Fortsätt läsa!

Del två i serien ”Börja med prepping”, finner du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *