Börja med prepping del 2 – varför preppa?

Börja med prepping del 2 – varför preppa?

Detta är det andra inlägget i en serie av inlägg som handlar om att börja med prepping. Det första inlägget finner du här.

Ah, OK Martin. Det var ju fint inlett som ett första steg för den som aldrig tidigare tänkt på att någon form av beredskap. Men jag vill nog gå lite mer rakt på sak. Jag har full förståelse för att en person som är uppväxt under Sveriges tryggaste och mest ekonomiskt stabila period inte ser några potentiella risker i samhället. Pizzerian har nästan alltid öppet och varorna står på varandra i överflöd på hyllorna i butiken. Bussarna går i tid (oftast) och sjukvården är gratis. Det är ett helt makalöst bra land vi lever i egentligen.

Men hur stabilt är samhället, hur stabil är världen vi lever i egentligen? Jag vill inte måla fan på väggen eller hävda att världen snart går under men här på vår blogg, utgår jag från mig själv och vad jag tycker och känner.

Vi behöver inte gå långt utanför Sverige för att hitta krig, naturkatastrofer och extrem fattigdom. Är det verkligen helt orimligt att det kan drabba oss här i trygga Sverige? Klimatförändringar påverkar oss redan nu och ett globalt informationskrig är redan i full blom där stater attackerar och försvagar samhällen med oliktänkande. Att en annan stat eller privata aktörer som vill skada en annan stat kan göra det genom sofistikerade cyberattacker är inte längre fiktion, det är en del av vår vardag redan idag.

Varje land gör vad man kan för att få en teknisk och ekonomisk fördel och industrispionage i statlig regi är inte ovanligt förekommande. På tal om ekonomin, känns den stabil? Ett ekorrhjul som ständigt kräver ökad acceleration och nödpaket efter nödpaket behöver sättas in för att hålla den globala ekonomin i snurr. Behöver jag nämna pandemi? Covid-19 blev nog en väckarklocka för många där vårt samhälles sårbarhet blev väldigt tydligt.

Nåja, listan kan göras lång men jag har slut på foliepapper. Oavsett om en katastrof, stor som liten lurar runt hörnet, skadar det inte att ägna ett par timmar till att fundera på hur du skulle agera i en kris. Att göra det, är en stor del av förberedelsen och kommer ge en fördel när något verkligen händer.

Ett exempel på hur mental förberedelse kan göra skillnad är när jag själv tar in på hotell. Det första jag gör (efter att ha inventerat minibaren) är att se över hotellets karta så jag vet var nödutgångarna finns. Jag passar också på att se över nödutgångarna redan i ett tidigt skede så att jag vet om de är funktionella eller inte. Om det börjar brinna så vet jag direkt hur jag ska agera och maximerar möjligheten att ta mig ut under tumultartade omständigheter.

Slutligen vill jag påpeka att prepping inte enbart handlar om att vara förberedd utan också om frihet. Idag lever vi under ett ständigt beroende av att allt fungerar runtom oss, i synnerhet mobilen. Det är helt enkelt en skön känsla att veta att man klarar sig på det man har en tid, utan någon hjälp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *