Gäststugan: Anders Königsson

Gäststugan: Anders Königsson

Hej!
Jag heter Anders Königsson och driver Trygghetspodden – Sveriges viktigaste podd. Nu undrar du kanske varför podden har den undertiteln och vad det är som är så viktigt?

Att vara säker och kunna sig trygg är ett av de mest fundamentala behoven för en människa. Därtill brukar det framhållas att statens mest grundläggande uppgift är att skydda sina medborgare.

Du som har varit i ett land där det här inte fungerar, där staten inte klarar av att skydda sina medborgare eller där staten själv – för att den är totalitär – inskränker i skyddet av sina egna medborgare, har säkerligen insett hur viktigt det här är.

Just därför ställs i podden de relevanta frågorna om det här till makthavare och vanliga medborgare i det svenska samhället. För att hålla igång en diskussion om detta. Liksom för att påminna de som fattar besluten om hur viktigt det här är.

Men. Även om staten ska kunna skydda sina medborgare så att de är säkra och kan känna sig trygga har man som individ alltid ett stort eget ansvar.

Ska du resa till andra länder, i synnerhet sådana där det kan vara osäkert – eller till och med farligt – behöver du ta reda på information om hur det är där innan du åker.

Detsamma gäller om du ska bege dig upp i fjällen, ut i naturen eller ut till sjöss. Då är det på dig ansvaret vilar. Du är den som i förväg behöver undersöka vilket väder det ska bli, vilka förhållanden som råder och utifrån det bestämma vilka kläder och vilken utrustning du ska ta med dig.

När jag gjorde värnplikten hade jag ett befäl som på sin ena axel hade ett märke med texten Praeparutus Supervivet. Vilket är latin och betyder: den förberedde överlever. Det var ett märke han fått efter att ha genomgått Försvarsmaktens överlevnadsskola.

Även om du inte har genomgått någon överlevnadsskola kan det här vara värt att reflektera över. För om du förbereder dig kommer du inte bara att överleva. Du kommer också kunna känna dig trygg och njuta av din vistelse. Oavsett om den är i Sverige eller på andra sidan jordklotet. Därför ställs även de relevanta frågorna om det här i Trygghetspodden.

Statens och ditt eget ansvar för ett tryggt liv och leverne är alltså vad Trygghetspodden handlar om. Det är därför undertiteln är – Sveriges viktigaste podd.

Trygghetspodden finns att lyssna på här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *