Martin tipsar om spel

Martin tipsar om spel

Få mediaformer förmedlar inlevelse som dator- eller konsolspel när det kommer till postapokalyptiska upplevelser eller överlevnadsscenarion. Utbudet är stort och typerna av spel varierar mellan actionäventyr till rent simulatorinspirerade titlar.

Om du är sugen på att investera ett gäng timmar av ditt liv för att uppleva denna typ av underhållning, har jag knåpat ihop en lista över de bästa spelen som jag har spelat hittills.

The Last of Us

Spelutvecklaren Naughty Dogs vision av ett Amerika som gått under på grund av en farlig svampinfektion vilken förvandlar människor till zombieliknande varelser.

Spelet är en resa både genom det nedgångna samhället, men också i känslor och emellanåt ren skräck. Vill du ha svårt att sova på nätterna rekommenderas de högre svårighetsgraderna eftersom de tvingar dig att smyga mer istället för att pang-panga dig fram.

Det visar också en sida av mänskligheten som är trovärdig, även om den inte är speciellt trevlig…

Fantastiskt välberättad historia, utmärkt skådespeleri och minnesvärda ögonblick gör detta till ett absolut måste att spela!

Plattformar:

 • PlayStation 3
 • PlayStation 4

Dying Light

Vad får du om du blandar parkour med en klassisk zombie-apokalyps och kryddar med en ostig B-filmsberättelse? Faktiskt ett av de mest underhållande spelen i genren!

Titeln utspelar sig i en öppen värld, där du fritt kan utforska hus, gränder, takåsar och grottkomplex. Staden Harran har drabbats av ett fruktansvärt virus som har omvandlat de flesta invånare till zombier. Självklart är det upp till dig att ta reda på vad som har hänt, samtidigt som du försöker hjälpa överlevande.

Berättelsen kan vi mer eller mindre lägga åt sidan då de absoluta höjdpunkterna är striderna, flerspelarläget och fartkänslan när du manövrerar din karaktär över hustak och dropkickar zombier ned från höghus.

Ett perfekt spel att underhållas av, speciellt tillsammans med en eller fler vänner online.

Plattformar:

 • Linux
 • Mac OS X
 • PlayStation 4
 • Windows
 • Xbox One

Generation Zero

Vad sägs om ett science fiction-liknande, postapokalyptiskt äventyr som utspelar sig i Sverige under 80-talet? Där ondsinta robotar har fått för sig att eliminera mänskligheten? Generation Zero från svenska utvecklaren Systemic Reaction har isåfall något till dig!

Spelet fullkomligt svämmar över av referenser till sådant som jag formligen älskar. Gamla bilar från 80-talet står nedkörda i dikena, vägskyltarna, stugorna, kyrkorna och sedan den fantastiska miljön. Skogspartierna och bondesamhällena skickar koncentrerade barndomsvibbar rakt i känslocentrat i mig när jag utforskar områdena.

Med möjligheten att utforska Sverige tillsammans med en vän, är det mycket som känns fantastiskt bra och underhållande! Genren är överlevnad och action som utspelar sig i ett förstapersonsperspektiv. Om du uppskattar konsten som Simon Stålenhag skapar, kommer du att sitta och flina hela tiden när du spelar.

Plattformar:

 • PlayStation 4
 • Windows
 • Xbox One

The Forest

Överlevnad i en främmande skog. Hjälten som du kontrollerar har tillsammans med sin son överlevt en fruktansvärd flygplansolycka men sonen har försvunnit spårlöst.

Detta spel blandar resursletande, överlevnad och byggande med ren och skär skräck. Det dröjer nämligen inte länge från det att du kryper ut ut flygplanskroppen, innan läskiga, människoliknande varelser börjar smyga runt ditt läger.

Det visar sig så småningom att det är kannibaler som är nyfikna på vad stålfågeln från himlen har haft i sin mage. Ska du lyckas hitta din son innan det är försent?

Plattformar:

 • PlayStation 4
 • Windows

7 Days to Die

Det här är ett av de bästa spelen jag någonsin har spelat. Inte för att det har bra grafik, flyter på väl eller är fritt från buggar. Men om du kan se förbi dessa brister i ett spel, får du istället en fantastisk upplevelse.

Titeln utspelar sig i Navizgane, Arizona i USA efter ett fruktansvärt tredje världskrig som utplånat mer eller mindre hela jordens befolkning. Din karaktär placeras slumpmässigt ut någonstans på kartan och måste egentligen bara överleva.

Överlevnad handlar om att hitta vatten och mat, men i denna titel också att undvika de zombieliknande varelser som finns precis överallt. Du måste alltså både plundra affärer och byggnader i jakten på mat, samtidigt som du förstärker din bas och hanterar det odöda hotet i naturen och på gatorna.

Plattformar:

 • Linux
 • Mac OS X
 • PlayStation 4
 • Windows
 • Xbox One

Impact Winter

Efter ett enormt meteoritnedslag förorenas jordens atmosfär av ett tjockt lager damm som förhindrar solens ljus att värma upp vårt klot. All kommunikation slås ut och en till synes evig vinter utplånar både mänskligt liv och det vi kallar samhälle idag. Jacob Solomon är en av de som har överlevt apokalypsen och han försöker tillsammans med en handfull andra individer hanka sig fram i den ödsliga, karga framtiden som erbjuds i spelet.

Titeln utspelar sig i tredjepersonsperspektiv där kameran visar min karaktär från en vy högt uppifrån. Förutom att hålla reda på hjältens hälsa, behöver jag också förhålla mig till behoven hos de andra i min grupp. Genom att utföra uppdrag åt de olika individerna, får vi stärkta resurser. Men allt beror på vems uppdrag jag utför. Om jag hjälper överlevnadsexperten, får vi mer mat tack vare bättre fällor. Hjälper jag istället kocken så tillvaratar vi maten bättre och håller oss mätta längre.

Även om spelet är upplagt som ett slags äventyrsspel, har det en djup mekanik av strategi som bubblar upp till ytan efter bara en stund. Det finns många strategiska beslut att ta och många obehagliga överraskningar att uppleva. Precis som i det verkliga livet.

Plattformar:

 • PlayStation 4
 • Windows
 • Xbox One

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *