Gäststugan: Niklas Kämpargård

Gäststugan: Niklas Kämpargård

Hej!

Jag heter Niklas Kämpargård och har fått förmånen att arbeta med några av samhällets absolut viktigaste frågor när det handlar om överlevnad och krisberedskap på både kort och lång sikt. Bortsett från böcker och reportage: Lev som en bonde – 100 sätt att klara sig själv, Bondens skafferi – recepten och tekniken för att äta bättre, Krishandboken – allt du behöver för att klara dig och Storm, översvämning och torka – så klarar du vädrets utmaningar håller jag också en rad kurser, webbinarium och föreläsningar för såväl stora som små grupper.

I höst kommer boken Preppa mat – allt du behöver veta om livsmedel i kristider vilket blir min femte bok på temat självhushåll, prepping, krisberedskap och överlevnad. Dessutom driver jag bloggen Lev som en bonde tidningen Land.

Den förberedde har lättare att klara sig på egen hand när samhället krisar

Det svenska samhället är ett av världens mest fungerade land. Tro mig, jag har arbetet på en rad platser runt om i världen där det sannerligen inte varit lätt att få den hjälp man kan tycka sig behöva. Att evakuera en kvinna från en avlägsen by långt ut på landsbygden i norra Vietnam med en bäckenbottenfraktur eller att få ett tjugotal skadade evakuerade från en skadeplats i Bagdad i Irak direkt efter det att en självmordsbombare sprängt sig till döds vid min entré är betydligt svårare än att få hjälp på hemmaplan. I Sverige kan vi räkna med en god beredskap för både olyckor och kriser så länge omfattningen är rimlig. Att hålla höjd – och beredskap – för extraordinära händelser där skadeantalet är stort eller omfattningen gigantisk är svårt, för att inte säga omöjligt. Åtminstone till en rimlig kostnad.

Ändå bör man förbereda sin personliga och familjens beredskap för att klara sig på egen hand när samhället krisar. Inte minst när det handlar om värme, vatten, mat och sanitet.

Den som har mat hemma för att klara sig på egen hand i ett par veckor, vatten för lika lång tid och alternativa värmekällor, toalettlösningar och hygienfaciliteter har nämligen betydligt bättre chanser att kunna klara sig väl vid en samhällsstörning. Oavsett om det handlar om strömavbrott, betalsystemkollaps, eller som nu: vid en pandemi.

Börja med att utöka ditt vanliga skafferi, köp hem några extra paket med pasta, ris, pulvermos och matgryn och kombinera med kokta bönor, kikärtor, konserver, soltorkade tomater, oliver, pesto och välsmakande tapenade (hackade oliver i olja ursprungligen med sardeller, kapris, vitlök och olivolja). På så sätt är du aldrig oförberedd om strömmen går.

Glöm inte att skaffa hem ett friluftskök, bränsle och lagra dricksvatten på dunk i källaren.

Du som bor i lägenhet bör förvara dricksvattnet så kallt och mörkt som möjligt.

Alla mina böcker finns att köpa hos The General Prepper.

Varma hälsningar

Niklas Kämpargård

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *