Guide till det rätta friluftsköket
Att laga mat i det fria, omgiven av naturens tidlösa lugn är något som starkt förknippas med vårt ursprung och något av det mer tillfredsställande vi kan göra. Vi själva tar varje tillfälle att få njuta av naturen på detta sätt, med brasans sprakade dofter blandat med matens i en härlig mix, alltid med en femstjärnig utsikt.
Genom åren i skog och mark och genom förmånen att ha fått tillaga tusentals måltider i fält har vi förståelsen för att rätt utrustning vid rätt tillfälle är avgörande för resultatet. Men att just välja rätt utrustning kan var svårt då utbudet idag kan vara överväldigande
Vi vill därför dela våra erfarenheter vi samlat och vad vi anser är det bästa stormköket, eller det bästa sättet att tillaga mat i naturen
Som med allt annat så styr behovet valet av köket. Korta turer i låga temperaturer kan låta en gryta av gjutjärn vara det bästa valet precis som längre, mer fysiskt krävande turer kan kräva ett lättvikts gasolkök. För att valet av friluftskök ska bli lättare så behöver vi gå igenom flera olika påverkande faktorer.Det första vi vill göra är att dela in köksutrustningen i tre huvudkategorier, efter bränsle. Gas, flytande bränsle och fast bränsle. Inget bränsle kan generellt anses vara bättre eller sämre men passar bättre eller sämre beroende på vilken situation man är i.
Gas, gasolkök
Fördelar: Gas har ett väldigt högt energiinnehåll för sin vikt. Innehållet i en gasoltub kan komprimeras så mycket som 250 gånger sin egen volym i flytande form, vilket innebär att en gasolflaska innehåller väldigt mycket energi. Under rätt förhållanden kan en liten gasolflaska på enbart 230 gram koka upp stora mängder vatten och värma många måltider. En typisk gasolblandning består av propan, isobutan och butan.
Gas är också enkelt att använda. Bara skruva på flaskan och tänd. Värmen är omedelbar, effektiv, samt helt lukt och sotfri.
Nackdelar: Gasen fungerar sämre i sträng kyla men det finns speciella gasoltuber från bland annat Primus som fortfarande ger hög effektivitet även vid lägre temperaturer. Primus själva anger att gasen är effektiv ner till -22 grader.
Flytande bränsle, Spritkök
Fördelar: Klara fördelar är pris och tillgänglighet. Flytande bränsle kan man i olika former få tag på överallt till ett lågt pris. Just tillgängligheten kan vara en fördel för den som reser runt i världen, där gas i rätt format kanske inte alltid är tillgängligt. Du kan heller inte ta med gasol på flyg. Typiska bränslen som används är Tenol, T-Röd
Nackdelar: Främsta nackdelen är klart den lägre effekten jämfört med gas men flytande bränsle kan också innebära en större risk. Välter man ett antänt kök så riskerar bränslet att rinna ut och fatta eld. Även en mindre mängd bensin kan snabbt orsaka en omfattande brand.
Fast bränsle, Hobostove, grytor och pannor
Fördelar: Den absolut främsta fördelen är att fast bränsle alltid finns tillgängligt. Oavsett om man befinner sig i en stadsmiljö eller i skogen så finns alltid kvistar, kottar eller anat brännbart material att använda. Det går även att använda bränsletabletter vilket i princip är flytande bränsle i fast form som varken sotar eller luktar.
Nackdelar: Du behöver samla in bränslet. Förlitar du dig på vad som finns i skog och mark så är du också beroende av väder och vind, veden du har tillgänglig kan vara blöt och svår att tända. Och även om en brasa har en stor mysfaktor så är inte alltid rök, sot och lukt välkommet.
Vad behöver jag tänka på vid val av stormkök?
Andra faktorer som har betydelse för val av köksutrustning är hur många personer man kommer laga mat till och vilken typ av mat man kommer tillaga. På en fysiskt krävande vandring i fjällen kanske man har mest frystorkad mat med sig och då behöver man enbart ett gasolkök för att värma vatten.
Lagar man mat till en större grupp under en kortare, mindre krävande tur kan ett campingkök vara rätt val, eller som vi själva föredrar, över öppen eld med grytor och pannor av gjutjärn. En solkar favorit för gruppen är en rejäl gjutjärnsgryta där en gulasch långsamt får stå och puttra till sig. Priset är såklart avgörande för många men egentligen inget som styr vilken typ av kök man kan välja. Inom alla kategorier så finns alla prisklasser och ett billigt friluftskök kan fylla samma funktion som ett dyrt.
Vilka olika stormkök finns det då att välja mellan?
Stormkök
Stormkök är ett generellt namn för en portabel kokutrustning för mat och dryck och kan användas med både gas och flytande bränsle. Kända varumärken är Trangia, Primus och Optimus men det finns många, många fler alternativ. Vad som generellt kan sägas om stormköket, eller friluftskök som de också vanligtvis kallas, är att de ska värma så snabbt och effektivt som möjligt.
Campingkök
Campingköket är vanligtvis ett gasdrivet kök med minst en brännare men vanligtvis två. Kända varumärken är Primus, Coleman och Camping gaz. Eftersom campingköket vanligtvis har både högre vikt och ett större packmått så får det oftast hänga med på campingturen med bilen eller kanske på flottfärden för hela familjen nerför Dalälven.
Spritkök
Namnet spritkök förknippar vi starkt med varumärket Trangia även om flera alternativ finns tillgängliga idag. Och tilläggas bör att designen vi starkt förknippar med namnet spritkök finns idag även tillgängliga med gasolbrännare. Spritköket har ofta en bränsleeffektiv design där kroppen av konstruktionen utgör både bärare för övrig utrustning och vindskydd. Försett med gasolbrännare utgör den här designen ett mycket effektivt alternativ.
Ett spritkök passar den som vill ha en mångsidig lösning. Något större packmått men en mycket effektiv konstruktion, vanligtvis med något större kapacitet för matlagning till flera personer. Köken finns i alla prisklasser.
Gasolkök
Gasolkök är ett samlingsnamn på kök som drivs av bränslet gasol. Ett gasolkök kan vara både ett stormkök, friluftskök och ett campingkök. Men när man talar om gasolkök för naturen förknippar vi det med en enklare gasbrännare som fästs direkt på gasoltuben och här tänker vi själva först på Primus och Optimus. Gasolköken kan komma i ett färdigt kit med kastruller och pannor, vanligtvis med litet packmått och lätt vikt. Men gasolköket kan också kommer som en enkel brännare med extremt låg vikt och minimalt packmått.
Ett gasolkök passar generellt den som vill packa lätt och ska ut på fysiskt krävande turer och troligtvis mest kommer koka vatten. Köken finns i alla prisklasser.
Multifuel-kök
Multifuel-köket är en blandning av två bra världar, gas och flytande bränsle. Dessa kök kan vara något mer komplicerande att använda även om det är en marginell skillnad. Det man förlorar i användarvänlighet vinner man lätt igen i hur flexibla köken är. Kända varumärken är Primus och Optimus
Multifuel-köken passar den som ska på längre turer, oftast utanför landets gränser och behöver den flexibilitet som köket erbjuder. Köken ligger i den högre prisklassen.
Hobostove
En hobostove är avsedd primärt för fasta bränslen och är extremt flexibel i sin användning. En Hobostove är konstruerad så att det blir ett självdrag som dels koncentrerar värmen till en mindre punkt, dels används bränslet mer effektivt och skapar mindre rökbildning. Att man heller inte lämnar spår efter sig genom en brasa direkt på marken kan ju också vara positivt, då dessa från början ofta användes i en urban miljö. Namnet Hobo Stove kommer från början från att hemlösa/ luffare (hobo´s) gjorde köket av en använd konservburk, där man helt enkelt modifierade konstruktionen till ett kök. Effekten, om än i ny design är vad som skapas i moderna fabrikstillverkade och hopfällbara köken. Summan är att man får ett litet kök, som effektivt drivs av små pinnar istället för gasol eller t-sprit.
En hobostove passar den som vill campa på naturens villkor och som vill ha minimalt med utrustning att behöva förlita sig på. Det kanske mest kända märket är Bushcraft Essentials men även Winnerwell och Petromax gör väldigt bra produkter i segmentet.
Grytor och pannor
Med grytor och pannor kan man tillaga maten direkt över öppen eld. Vid kortare turer där färsk mat kan tas med, eller där färsk mat kan infångas eller jagas så är detta sätt vår personliga favorit. Här använder vi gärna gjutjärnspannor och gjutjärnsgrytor där maten långsamt får tillredas och avnjutas när man är som mest hungrig. Solklara varumärken som underlättar matlagning på detta sättet är Petromax och Hällmark som gör underbara produkter för matlagning över öppen eld
Vi hoppas denna guide underlättar valet av köksutrustning. Skulle du ändå undra något så är du självklart välkommen för personlig rådgivning. Kontakta oss gärna på info@generalprepper.com