Hammock, ett sätt att leva eller en fluga?
Om du har varit ute och njutit av friluftsliv tillsammans med andra, likasinnade, har du säkert sett hängmattor som alternativa sovplatser till tält. De som har investerat tältbudgeten i hammock, kommer säkerligen tjata öronen av dig när det kommer till förträffligheten av att sova ovanför marken, med endast en fladdrande tarp mellan ansiktet och himlen.
Men vad är det som gör att dessa individer håller fast vid att hammocken är det överlägsna valet i nästan alla miljöer? Är det inte bara en trend, en fluga som kommer att försvinna inom kort? Vi sätter hårt mot hårt och jämför tältlivet med en sovstund i upphöjt läge mellan två träd.
Martin:
Vi måste först och främst konstatera att smaken är som baken; delad. En del människor kommer alltid att föredra den gemytliga gemenskapen som endast kan återfinnas när ett fåtal människor samlas under en duk och delar en mer eller mindre minimal yta som sovplats.
Att sova helt ensam i en hängmatta på natten är inte heller lockande för alla. Tomas jämför till exempel känslan med att ”sova som en mänsklig piñata” – något som inte låter speciellt positivt. Åtminstone inte om någon är sugen på godis mitt i natten…
Tomas:
Ja, att känna sig som en mänsklig piñata lockar ju inte, och jag måste erkänna att jag är en inbiten tältare. Men, med det sagt efter ett par nätter i hammock så växer konceptet onekligen! Slutligen handlar det nog bara om vana och inställning.
På något absurt sätt så känns tält mer skyddat än hammock vilket såklart inte alls är sant. Vill Bjärven sätta tänderna i mitt bacon så skyddar självklart inte tältet mer än en hammock och man är absolut snabbare ur en hammock än ett tält om det skulle behövas.
Fördelar med hammock
Det går fort!
Martin:
Den allra tydligaste fördelen är såklart tiden det tar att sätta upp en hel hammock-lösning. Det enda du behöver göra är egentligen bara att sätta upp en tarp som väderskydd och sedan hänga upp hammocken under presenningen. Det tar ungefär fem minuter om du har övat med din utrustning.
Tomas:
Som Martin påpekar, det är otroligt enkelt att sätta upp sin rigg, i synnerhet om man kompletterat den med ett Snakeskin, det vill säga en strumpa som du trär över den färdiga konfigureringen, vilket drar ner monteringstider till några få minuter och så klart även förenklar nedmonterigen.
Du blir inte lika blöt!
Eftersom de flesta hammock-konfigurationer innebär skydd av en tarp, kommer du dessutom aldrig behöva oroa dig för att bli blöt när du jobbar med att färdigställa sovplatsen. Det första du gör, är att spänna upp tarpen och du kan sedan i lugn och ro sätta upp din hammock utan att bry dig om regn och rusk.
Bättre möjlighet till överblick
Om det inte regnar och du har varit tvungen att fälla ned tarpen, har du en oerhört bra överblick över lägret. Mycket bättre än från ett stängt tält. Beroende på hur du sitter eller ligger i hammocken, är det dessutom lättare att snabbt agera om något händer.
Slut på klafs och slask i tältet
Martin:
Inget är så störande som att vakna upp med ett tallbarr i örat eller en kall mossbit under handen när man sover i tält. När du sover i hammock slipper du allt det där eftersom skräpet är kvar på marken där det ska vara. Kängorna har du givetvis placerat under hammocken så att de inte blir blöta men ändå är lätt tillgängliga när du behöver lämna sovstället.
Tomas:
Visst, mer än en gång har en kvist under tältet punkterat ett alldeles för dyrt liggunderlag och visst har jag många gånger tältat med andra som tycker att tallbar, jord och allsköns skräp hör hemma i tältet vilket omöjliggörs i en hammock.
Sov som en gud (sägs det)
Martin:
Att sova i en hammock är betydligt skönare än att ligga på hård, kall mark med ett liggunderlag som enda skydd mot pinnar, kottar och rötter. Visserligen finns det uppblåsbara, varma och sköna underlag men varje extra utrustningsdel väger också en del. Om du kan hitta rätt position (huvudet åt vänster och fötterna snett åt höger), kommer du förmodligen att sova så skönt som du aldrig gjort förr. Dessutom med helt ren, ofiltrerad skogsluft i lungorna.
Tomas:
För mig handlar det till syende och sist om vilken miljö jag är i. I tät och snårig skog i kuperad terräng så kommer jag nog aldrig tälta igen. Upp med hammocken och skitsamma om marken är täckt av tolvtumsspik och landminor, jag svävar fritt där ovanför marken och vaggas lugnt till sömns. Är det kyligare, adderar jag ett liggunderlag i hammocken eller en underquilt för ett extra lager isolering. Ett trick jag lärt mig är också att lägga liggunderlaget i sovsäcken så riskerar man aldrig att glida omkring på det.
Nackdelar med hammock
Det kan bli kallt…
Är det lite svalare, kanske du behöver komplettera med ett värmetäcke undertill. När det blåser, kyls du nämligen enkelt ned då din kropp ligger rakt på hammockens material. Det finns alltså ingen värmande luft mellan dig och kylan från blåst.
Det kan bli dyrt…
Det är lätt att tro att en bit tyg och några snören inte kan kosta så mycket. Men självklart finns det hammock-lösningar som kan göra dig urfattig. Det är väldigt enkelt att trilla dit på den ultimata lösningen för över tretusen kronor. Som sedan behöver kompletteras med lite extrautrustning…
Men det finns såklart också billigare lösningar. Vårt tips är att satsa på kvalitet från början, men kanske börja med själva hammocken och sen komplettera med extrautrustning över tid. Att köpa det billigaste från början kan i många fall bli den dyraste lösningen då du efter ett tag säkert ångrar dig och förmodligen kommer på att du vill ha den bättre. Då slutar det med dubbla uppsättningar, vilket såklart blir allra dyrast även om två hammockar är bättre än en!
Det kan vara omöjligt…
Martin:
Om det inte finns några träd i närheten där du vill slå läger, är det väldigt svårt att hänga upp både tarp, hammock och extra isolering. Självklart finns det lösningar för att hänga upp en hängmatta när det saknas upphängningsanordningar, men frågan är om du stoppar dessa i ryggsäcken.
Tomas:
Är jag uppe på kalfjället, är det ju inte fråga om hammock utan istället ett större stabilt tält, gärna med en rejäl absid som har utrymme för två vid måltider. Såklart lite beroende på resans natur. Är det vandring så får man ju göra avkall på komforten till fördel för låg vikt. Men för de senaste årens strapatser med helikopterflyg till Sandåslandets fisketäta strömmar, föredras stationär komfort och myggfria måltider.
Inom kort, kommer du att kunna ta del av vårt stora test av hammockar. Där jämför vi innehåll, komfort och enkelhet att sätta upp mellan de billigaste varianterna och de stora, tunga namnen!