Test: 3M Filtrerande halvmask FFP3

Test: 3M Filtrerande halvmask FFP3

Om du tillhör riskgrupp eller behöver skydda dig i arbetet mot skadliga partiklar i luften, gäller det att använda ett munskydd som verkligen skyddar. 3M liknar vi vid FFP3-skyddens Rolls Royce där komfort och säkerhet står högst på prioriteringslistan.

Eftersom alla skydd som ska uppfylla FFP3-standarden har krav att inte släppa igenom mer än 5% i läckage, ställs det ordentliga krav, inte bara på själva filtreringen utan även hur tätslutande masken är mot ditt ansikte.

Den filtrerande halvmasken har därför en gummitätning på insidan som ser till att masken sitter ordentligt tätt, även om du har skägg. När jag tar på mig masken första gången, slås jag av hur tätt den sitter. Jag behöver dock pilla och justera lite med näsbygeln och remmarna för att få till en optimal passning.

När jag känner att masken sitter korrekt, påbörjar jag mitt test genom att dels arbeta sittande framför datorn. Efter 20 minuters stillasittande arbete känner jag av masken tydligt på ansiktet men upplever inga som helst svårigheter att andas.

Därför utmanar jag mig själv med att utföra ett enklare träningspass bestående av sit ups och armhävningar. Men även när jag anstränger mig, känner jag inte av svårigheter i andningen. Dock känner jag av masken på ansiktet lite mer.

Utandningsventilen fixar jobbet galant ut ser till att både värme och väta effektivt transporteras ut. Filtret verkar också på topp då det dels filtrerar bort partiklar och luft väldigt effektivt, men samtidigt inte känns jobbigt att använda.

  • Engångsmask: kasseras efter användning (max ett arbetspass)
  • Skyddsklass: 3 (EN 149:2001 + A1:2009 klass FFP 3)
  • Övrigt: justerbara gummiband, näsklämma av metall, gummitätning
  • Pris: från cirka 200:-

The General Prepper har Sveriges lägsta priser på munskydd, oavsett om du är ute efter en enklare variant eller riktiga säkerhetsmasker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *