Test: Honeywell FFP2D 5210

Test: Honeywell FFP2D 5210

Från och med den 7 januari 2021, rekommenderas resenärer i kollektivtrafiken att mellan 07:00-09:00 samt 16:00-18:00 bära munskydd om det inte går att hålla avstånd. Det är ditt eget ansvar att ha med dig och använda ett munskydd av god kvalitet (CE-märkt).

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi använder munskydd som minst uppfyller kraven (enligt SS-EN14683:2019). Om vi dyker lite djupare i vad kvalitetssäkringen innebär, upptäcker vi att det är masker motsvarande så kallade kirurgmasker som avses.

Som beredd, vill du ju ofta ha högre säkerhet och därför har vi denna gång testat ett mycket effektivare munskydd.

Honeywells munskydd uppfyller branschstandarden EN 149:2001 + A1:2009, vilket i princip innebär:

  • Skydd mot fasta och flytande skadliga dammtyper, rök och aerosoler
  • Partiklarna kan vara fibrogeniska, vilket innebär att de irriterar andningssystemet på kort sikt och kan försämra lungvävnadens elasticitet på lång sikt
  • Det totala läckaget får uppgå till högst 11%

Detta är alltså ett skydd som används i professionellt bruk i dammiga miljöer eller andra situationer där det finns skadliga partiklar i luften.

När jag tar på mig skyddet, slås jag direkt av att det sitter riktigt bra och tätt. När jag har justerat näsklämman sitter det ännu bättre. Munskyddet har två gummiband där det undre ska sitta i nacken och det övre strax över öronen.

Efter cirka 20 minuter börjar jag på allvar känna av värmen i kroppen som intygar att masken sitter ordentligt tätt. De masker som drar in luft från sidorna och inte riktigt sitter lika bra, levererar inte den här sensationen.

Det känns också hela tiden tydligt att jag har på mig ett skydd framför munnen och därför lockas jag inte en enda gång att peta mig på näsan eller klia mig på kinden.

Efter en timmes användande, känner jag märkbart av hur påfrestande det är att bära ett ordentligt munskydd. Det känns befriande att andas ”vanlig” luft igen, vilket ger skyddet ett högt betyg. Det filtrerar uppenbarligen luften ordentligt!

Detta är ett mycket bra val för dig som vill vara på den säkra sidan. Det finns inte mycket som slinker igenom i inandningsluften, men det är å andra sidan inte lika enkelt att andas igenom som en tygmask.

Observera att detta är ett engångsskydd som ska kasseras efter användning. För att hantera skyddet korrekt i en eventuellt virussmittad miljö, ska du tvätta och sprita händerna innan och efter användning. Släng skyddet i en papperskorg eller soptunna; aldrig på marken.

  • Engångsmask: kasseras efter användning (max ett arbetspass)
  • Skyddsklass: 2 (FFP 2)
  • Övrigt: justerbara gummiband, näsklämma av metall
  • Pris: från cirka 39:-

The General Prepper har Sveriges lägsta priser på munskydd, oavsett om du är ute efter en enklare variant eller riktiga säkerhetsmasker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *