Test: Silky Super Accel 210 – 7,5

Test: Silky Super Accel 210 – 7,5

Om du någonsin har använt en Silky-såg, vet du att det är en svår väg tillbaka till något annat. Det japanska stålet biter liksom bättre än många andra sågar.

Vi gav oss ut i höstskogen för att utvärdera en av tillverkarens mindre verktyg, nämligen den förnämliga Super Accel.

Varianten som vi provar är med en bladlängd på 210 mm där de vassa tänderna är fördelade om 7,5 per 30 mm. Sågen väger inte mycket, endast 195 gram, och känns knappt i fickan där den i ihopfällbart läge endast mäter 24 centimeter på längden.

Den här varianten har ett blad som egentligen är ämnat för levande träd och för att beskära dem snabbt men samtidigt lämna en rak och fin yta för att trädet ska återhämta sig fort.

Men i skogen är vi ju ofta ute efter att ta ned döda träd för att använda till brasan. Det visar sig att det egentligen inte spelar någon roll att vi använder denna konfiguration eftersom arbetet slutförs snabbt ändå. Dock känner vi ett lite större motstånd när vi arbetar med de lite hårdare träslagen och förmodligen skulle det vara lämpligare med en lite finare tandning.

Som vanligt med Silky-sågarna, erhåller vi bäst momentum när vi trycker mot stammen i dragmomentet – därav benämningen ”pull saw”. Beroende på vinkel och arbetsställning, kan du låsa bladet i två olika lägen.

Efter att ha arbetat med både en, ek och gran, kan vi konstatera att Silky Super Accel är en såg som klarar av det mesta, trots sin ringa storlek. Handtaget i aluminium gör att den känns lätt att bära och som i kombination med gummihandtaget gör att vibrationerna från sågandet känns minimalt.

Om du är ute efter en relativt kompakt såg som klarar de flesta situationer och som erbjuder ett bra grepp oavsett väder, är Silky Accel förmodligen något du bör kika på lite noggrannare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *